10 sfaturi pentru comunicarea cu o persoana cu dementa

Nu ne-am nascut stiind cum sa comunicam cu o persoana cu dementa – dar putem invata. Îmbunatatirea abilitatilor de comunicare va va ajuta sa faceti îngrijirea mai putin stresanta si probabil veti îmbunatati calitatea relatiei dvs. cu cel iubit. Abilitatile bune de comunicare vor spori, de asemenea, capacitatea dvs. de a trata comportamentul dificil pe care il puteti intalni in timp ce va ingrijiti de o persoana cu o boala dementa.

1. Manifestati o dispozitie pozitiva pentru interactiune. Atitudinea si limbajul trupului va comunica sentimentele si gândurile mai puternic decât cuvintele voastre. Setati o dispozitie pozitiva, vorbind celui iubit într-o maniera placuta si respectuoasa. Utilizati expresii faciale, tonuri de voce si atingere fizica pentru a va transmite mesajul si pentru a va arata sentimentele de afectiune.

2. Obtineti atentia persoanei. Limitati distragerile si zgomotul – opriti radioul sau televizorul, trageti perdelele sau închideti usa sau treceti în împrejurimi mai silentioase. Înainte de a vorbi, asigurati-va ca aveti atentia persoanei; Adresati-va dupa nume, identificati-va dupa nume si relatie si folositi indicii nonverbali pentru a va mentine concentrarea. Daca este asezata, coborâti la nivelul ei si pastrati contactul vizual.

3. Rostiti mesajul în mod clar. Utilizati cuvinte simple si propozitii. Vorbiti încet, clar si cu un ton linistitor. Nu ridicati vocea mai înalta sau mai tare, mai degraba folositi vocea joasa. Daca nu întelege prima data, utilizati aceeasi formulare pentru a repeta mesajul sau întrebarea. Daca înca nu întelege, asteptati câteva minute si reformulati întrebarea. Utilizati numele persoanelor si locurilor în loc de pronumele (el, ea, ei) sau abrevieri.

4. Puneti întrebari simple , la care se poate raspunde usor, cu usurinta. Puneti cate o întrebare odata ( pe rand); Cele cu raspunsuri „ da” sau „nu” functioneaza cel mai bine. Nu puneti întrebari deschise cu multe variante de raspuns. De exemplu, întrebati: „Vrei sa porti camasa alba?” ; „Vrei sa porti camasa albastra? ” Mai bine, aratati-i alegerile (de ex. sugestiile vizuale si indicatiile, de asemenea, ajuta la clarificarea întrebarii dvs. si poate ghida raspunsul persoanei).

5. Ascultati cu urechile, ochii si inima. Fiti rabdatori în asteptarea raspunsului celui iubit. Daca se lupta pentru un raspuns, este bine sa sugeram cuvinte. Urmariti indicatiile nonverbale si limbajul corpului si raspundeti corespunzator. Încercati întotdeauna sa ascultati semnificatia si sentimentele care stau la baza cuvintelor.

6. Impartiti activitatile în mai multe etape/pasi. Acest lucru ajuta ca sarcinile sa fie mult mai usor de gestionat. Îl poti încuraja pe cel drag sa faca ceea ce poate, ajutandu-l sa-si reaminteasca usor pasii pe care tinde sa ii uite si puteti sa oferiti ajutor in sarcinile pe care nu le mai poate realiza singur. Utilizarea indicativelor vizuale, cum ar fi aratându-i cu mâna unde sa aseze farfuria, poate fi foarte util.

7. Când lucrurile tind sa se impotmoleasca sau se blocheaza, folositi distragerea atentia si redirectionarea catre ceva diferit. Daca persoana iubita devine suparata sau agitata, încercati sa schimbati subiectul sau mediul înconjurator. De exemplu, cereti-i ajutor sau sugerati-i sa faceti o plimbare. Este important sa va conectati cu celalalt la un nivel senzorial, afectiv, înainte sa redirectionati. Ati putea spune: „Vad ca te simti trist – îmi pare rau ca esti suparat. Sa mergem sa luam ceva de mâncare”.

8. Raspundeti cu afectiune si reasigurare. Persoanele cu dementa se simt deseori confuze, anxioase si nesigure de ele însele. Mai mult, adesea devin confuzi si pot spune ca-si amintesc lucruri care nu au avut loc niciodata. Evitati sa încercati sa le convingeti ca gresesc. Ramâi concentrat pe sentimente si raspunde cu expresii verbale si fizice de confort, sprijin si reasigurare. Uneori tinând-o de mâna, atingând-o, îmbratisând-o, ajuta persoana când totul in rest esueaza.

9. Amintiti-va de vechile vremuri bune. Amintirea trecutului este adesea o activitate linistitoare ai afirmativa. Multi oameni cu dementa nu îsi pot aminti ce s-a întâmplat acum 45 de minute, dar îsi pot aminti în mod clar viata cu 45 de ani mai devreme. Prin urmare, evitati sa puneti întrebari care se bazeaza pe o memorie pe termen scurt, cum ar fi sa întrebati persoanei despre ce a mancat la prânz. În schimb, încercati sa puneti întrebari generale despre trecutul îndepartat al persoanei – aceasta informatie este mai probabil sa fie retinuta.

10. Mentineti-va simtul umorului. Utilizeaza umorul ori de câte ori este posibil, dar nu ca sa razi de ea, ci sa radeti impreuna. Persoanele cu dementa tind sa îsi pastreze aptitudinile sociale si de obicei sunt încântate sa râda împreuna cu tine.

Distribuie acest articol