Consiliere in cariera

Am creat pentru dumneavoastra un program individual de consiliere si orientare in cariera. Cu ajutorul platformei de evaluare psihologica computerizata CAS++ (Cognitrom Assessment System, versiunea ++) psihologul practician poate oferi acum beneficiarului, mai ales atunci cand i se solicita orientare si consiliere in cariera, servicii complete, atat pe dimensiunea psihologica, cat si pe dimensiunea cunostintelor.

Astfel va oferim posibilitatea explorarii unui larg camp al posibilitatilor ocupationale printr-un instrument  psihometric util pentru consiliere si orientarea in cariera pentru persoanele care doresc sa-si identifice interesele profesionale.

De exemplu :

  • pentru persoanele care se afla in perioada procesului de luare a deciziei pentru o anumita cariera sau directie de studiu;
  • pentru persoanele care au terminat scoala dar care cauta un loc de munca, cu scopul de a le ajuta in a lua o decizie in legatura cu schimbarea ocupatiei actuale sau de a le ajuta sa identifice care ocupatii corespund intereselor lor;
  • pentru persoanele care doresc sa se orienteza spre anumite cursuri de formare;
  • pentru elevi si studenti care doresc sa isi aleaga traseul educational sau profesional.

 

Cariera poate fi definita ca o secventa de dezvoltare ce include educatie, munca remunerata, munca voluntara, hobby-uri, etc.si care afecteaza angajarea in munca a unei persoane.

O cariera de succes aduce persoanei beneficii financiare si un statut superior. Capacitatea de a intra pe piata muncii si de a avea acces la aceste recompense insa, nu este egal distribuit in societate.

Motivele pentru care exista aceste inegalitati in privinta accesului la oportunitati nu se datoreaza doar nisei ocupationale, pe care familia si mediul social ar crea-o persoanei. Accesul diferentiat la ocupatii este determinat si de imaginea pe care persoana o are despre sine si de credintele aferente.

 

Cine sunt eu? Prin ce ma deosebesc eu de ceilalti? Ce stiu si ce pot sa fac bine? Ce as dori, ce mi-ar placea sa fac? Ce este important pentru mine? Ce ar trebui sa stiu/sa pot/sa fac pentru a-mi satisface dorintele, a-mi indeplini scopurile si aspiratiile privind cariera?Care sunt punctele mele tari si slabe? Cum as putea sa-mi dezvolt calitatile si sa-mi depasesc slabiciunile?

 

Raspunsurile la aceste intrebari se refera la cunoasterea insusirilor de personalitate, a aptitudinilor, a intereselor, a valorilor, a sistemului motivational; se refera la cresterea stimei de sine, a increderii in sine, a autonomiei si independentei personale, a capacitatii de autocontrol, a abilitatilor de comunicare si relationare interpersonala.

Consilierea in cariera este o interventie psihologica  care urmareste activitati de orientare, consiliere si educatie privind cariera.

Consilierea in cariera isi propune dezvoltarea abilitatilor pentru rezolvarea unor probleme sau dificultati legate de cariera (insatisfactie in activitatea profesionale, dificultati de invatare, greutati in luarea unor decizii privind cariera, anxietate legata de cariera, etc.

 

O buna cunoastere însa ofera fiecaruia dintre noi alegeri multiple si ne largeste orizontul optiunilor. Un inventar/chestionar de personalitate permite o mai bun cunoastere a intereselor, aptitudinilor si abilitatilor sau valorilor. Permite de asemenea identificarea punctelor tari si punctelor slabe, a oportunitatilor si a amenintarilor.

 

Interesele unei persoane reprezinta preferintele  acesteia pentru anumite domenii de cunostinte sau de activitate. Interesele constituie unul din elementele importante de decizie în cariera . Preferintele pentru anumite domenii de cunoastere si activitati favorizeaza alegerea ocupatiilor.

 

Valorile reprezint convingerile bazale ale indivizilor. Ele sunt surse motivationale si ale standardelor individuale de performanta într-un anumit domeniu. Exemple de valori sunt: performanta, colegialitatea, mediul familial placut, autonomia, grija pentru altii, banii, puterea, autoritatea, recunoasterea. Ceea ce valorizeaz o persoan se reflecta la nivelul cerintelor pentru mediul de activitate în care aceasta se angajeaza .

 

Când se cere unei persoane sa-si prezinte aptitudinile si abilitatile, persoana raspunde de fapt la întrebari de genul ce stiu sa fac, ce pot sa fac, la ce ma pricep ?

 

Distribuie acest articol