Baby blues

Este important sa se distinga episoadele afective postpartum de “baby blues”(furia laptelui) care afecteaza pana la 70% dintre femei in cursul primelor 10 zile postpartum, sunt tranzitorii si nu deterioreaza functionarea.

Studiile prospective au demonstrat ca simptomele afective si anxioase din cursul sarcinii si “baby blues” cresc riscul pentru un episod depresiv major postpartum. Un trecut personal de tulburare afectiva nonpostpartum  si un istoric familial de tulburari afective cresc , de asemenea, riscul de aparitie a unei tulburari afective postpartum. Factorii de risc, ratele de recurenta (care revin,recidiveaza) si simptomele episoadelor afective cu debut postpartum sunt similare cu cele  ale episoadelor afective nonpostpartum.

Perioada de postpartum este insa unica referitor la gradul de alterari neuroendocrine si de adaptari psihosociale.

Aceasta stare, numita „baby blues”poate dura de la cateva ore la cateva zile, dupa care dispare de la sine. Se caracterizeaza printr-o indispozitie psihica, stare afectiva labila, instalandu-se din a treia zi de la nastere, pana la cea de-a zecea zi.

Cauzele psihologice se produc datorita dificultatilor de adaptare psihosociala la noul rol de mama, rol care o face sa se simta depasita de situatie, frustrata si nesigura .

In aceste momente, mama are nevoie de prezenta familiei in jurul ei, trebuie sa se simta sprijinita de membrii familiei, incurajata si sustinuta, in special de sotul sau pertenerul ei. Chiar daca nu intelege prea bine starile sotiei/partenerei, este indicat sa adopte un comportament suportiv.

Aceasta stare (tristetea nasterii) este dificil de diferentiat de depresia postpartum, intalnita mai rar, dar mai grava. Intre 10 si 20 % dintre cazurile de „baby blues” se transforma in depresii.

Distribuie acest articol