Depresia – simptome si semne – partea 1

          Sa ne simtim „rau” din cand in cand, este o parte normala a vietii, dar atunci cand emotiile ca deznadejdea sau disperarea preiau controlul si nu le mai puteti face fata, este posibil sa va aflati intr-o stare depresiva. Depresia va face sa nu mai functionati ca inainte si nu va mai puteti bucura de viata cum o faceati candva. Totusi, chiar daca va simtiti fara speranta, va puteti vindeca. Informati-va cu privire la ce inseamna depresia, care sunt simptomele, cum se manifesta depresia sau orice lucru care va poate ajuta ( cautati ajutor de specialitate, intreabati pe cineva care a trecut prin asta, vorbiti cu o persoana care stie despre acest subiect) – acesta este primul pas catre depasirea problemei.

          Ce puteti face:

1. Sa învatati sa recunoasteti simptomele si tipurile de depresie
2. Daca prezentati semne de avertizare de depresie grava,  cereti ajutor de specialitate pentru a primi ajutor imediat
3. Realizati ca depresia afecteaza întregul organism, cu simptome ca oboseala, modificari de greutate, dureri si probleme de somn
4. Intalniti-va fata în fata cu prietenii de sustinere si cu familia; nu va izolati!
5. Faceti sport, orice forma de miscare ( alergat, mers, fitness, aerobic, inot, etc) exercitiile sportive pot fi la fel de eficace ca medicamentele antidepresive
6. Aflati mai multe citind articolele de specialitate

Cum experimentezi depresia?

Unele persoane descriu depresia ca o imposibilitate de a mai simti bucuria, placerea lucrurilor pe care le faceau inainte, altii spun ca simt apatie si goliciune interioara, barbatii afirma ca simt furie si neliniste; indiferent de cum o experimentati, depresia este diferita de tristetea normala pe care oricare dintre noi o experimenteaza din cand in cand; atunci cand nu mai puteti functiona ca inainte in activitatile dvs obisnuite iar starile dvs interfera cu capacitatea de a lucra/munci, a invata/studia, a dormi, a manca/bea, a simti placerea,  atunci este necesar sa va adresati unui specialist psihiatru si specialist psiholog ca sa semnalati aparitia depresiei.

Unele persoane spun ca nimic nu se va schimba in bine, dar este important sa va reamintiti ca sentimentele de neputinta si disperare sunt simptome ale depresiei si nu realitatea situatiei dvs. Puteti intreprinde actiuni pentru a incepe de astazi sa va simtiti mai bine.

Care este diferenta intre dispozitie depresiva si depresie?

          Depresia variaza de la o persoana la alta, dar exista unele semne si simptome comune. Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca nu orice sentiment negativ pe care il traim, ne conduce catre un diagnostic de depresie; de asemenea este important sa stim ca putem avea anumite simptome care pot aparea in anumite momente dificile de viata, cand este firesc sa experimentam sentimente ca tristetea, nemultumirea, neputinta, si fac parte din mersul normal al vietii. Acestea pot fi dispozitii depresive resimtite in momente dificile din viata. Insa, cu cat realizati ca aveti mai multe simptome , si cu cat ele sunt mai puternice si dureaza de mai mult de 2-3 luni, este cu atat mai probabil ca aveti de-a face cu o forma de depresie.

Distribuie acest articol