Invidia

Putem fi foarte satisfacuti de necazul altuia, pentru ca in astfel de momente fericirea noastra pare a fi mai mare decat a acestuia.

Dar asemenea reactii sunt doar de scurta durata. Este usor sa descoperi oameni carora le merge mai rau decat tie, dar gasesti intotdeauna si o persoana pe care o poti invidia. Poate ca tendinta catre invidie ne este innascuta, caz in care ne-ar fi greu sa scapam de ea.

Este adevarat ca oamenii sunt invidiosi chiar si atunci cand prin invidie isi fac singuri rau, atata vreme cat paguba celuilalt este mai mare decat cea proprie. Invidia este ilogica si atunci cand nu aduce vreun dezavantaj concret, ci doar sentimente negative.

Adesea, disconfortul creat de fericirea celorlalti este determinat de o falsa perceptie. Vedem doar avantajele celorlalti, nu si defectele lor, ne mahneste un moment din viata lor si nu observam cat le-a trebuit ca sa ajunga pana acolo.

Dar, cu un pic de logica, invidia poate fi deviata catre scopuri rationale : ne poate ajuta sa ne identificam mai bine propriile dorinte.

Distribuie acest articol