Momentul Prezent

Momentul prezent

A trai momentul prezent este unul dintre cele mai dificile comportamente pe care omul le poate adopta. Majoritatea oamenilor traiesc fie in trecut, fie in viitor.
Cand actionam in functie de ce-am invatat in trecut, traim mai degraba in plan mental si nu ne ascultam nevoile, adica nu ne cream viata in functie de momentul prezent, ci mai degraba in functie de experientele din trecut. De fapt nu facem decat sa reparam trecutul.

Desigur, tinem cont de ceea ce stim deja din experientele noastre, insa cand ne aflam aici si acum, in acest moment, care este singurul care exista – momentul prezent – ne vom ghida in special dupa ceea ce simtim aici si acum, dupa nevoile nostre aici si acum.

De exemplu : mananc intotdeauna cele trei mese pe zi fiindca asa am invatat in trecut ca e sanatos sa faci. Eu actionand astfel, las ca mintea mea sa preia controlul si nu sunt centrata pe momentul prezent in care eu trebuie sa raspund nevoii mele adevarate, care ar fi mai degraba sa mananc atunci cand imi este foame.

Ai remarcat cu siguranta ca, atunci cand actionezi in functie de ce simti in adancul tau, faci exact ceea ce este bine pentru acel moment.

Cei care traiesc in trecut sau in viitor deformeaza realitatea.
Sunt persoane care isi fac griji pentru ceea ce se intampla acasa, la serviciu sau cu copiii lor, atunci cand pleaca in vacanta. Astfel nu traiesc cu adevarat momentul prezent: in timpul vacantei se gandesc la casa, iar odata intoarse acasa, se gandesc la vacanta. Se uita la fotografiile din vacanta si isi amintesc cu regret cat de frumos a fost in calatorie, chiar daca atunci nu erau constiente de acest lucru. Nu au stiut sa-si aprecieze vacanta la momentul potrivit. Corpul fizic s-a intors din vacanta, dar gandurile (corpul mental) au ramas acolo. Pentru ca o persoana sa isi traiasca momentul prezent, corpul si gandurile sale trebuie sa fie in acelasi loc!

Cei care traiesc in viitor traiesc de fapt tot in trecut. Ti se intampla sa te grabesti ca deja ceva planificat sa se intample, pentru a fi mai fericit/a? Daca da, inseamna ca tu crezi in
fericire, dar doar pentru mai tarziu. Aceasta stare de excitare traita prin anticipare ascunde o dorinta nesatisfacuta in trecut si te face sa proiectezi in viitor iluzia unei fericiri mai mari. In acest timp, traiesti momentul prezent? Nu.

A trai in momentul prezent inseamna sa fii prezent cu toata fiinta ta (nu doar fizic), adica sa fii prezent in ceea ce ti se intampla, sa fii in contact cu ceea ce simti.
A trai in momentul prezent nu inseamna nicidecum sa nu ne referim deloc la trecut, din contra avem nevoie de experientele din trecut, tocmai ca experiente trebuie traite evenimentele din trecut si nu ca esecuri. Daca trecutul inseamna esec, atunci vorbim de frica in prezent, daca trecutul inseamna experienta traita, atunci vorbim de posibilitatea de a invata ceva despre sine, de a evolua spiritual.

A trai momentul prezent nu te impiedica sa ai in acelasi timp planuri pentru viitor. Ai nevoie sa-ti fixezi scopuri, sa ai dorinte, acest lucru confera o directie vietii. Ne planificam actiunile viitoare ramanand in acelasi timp flexibili fata de schimbarile ce pot aparea pe parcurs.

Momentul prezent ne poate transforma viata, atunci cand iti traiesti prezentul, esti in armonie cu marile legi ale Universului. Cand apar situatii neplacute, observa-le in loc sa te nelinistesti si vei vedea ca va fi posibil sa traiesti intr-un mod total diferit. Viata ta se va transforma benefic.

Distribuie acest articol