Stilurile parentale si impactul asupra dezvoltarii copiilor

Psihologii sprecializati in dezvoltare personala cerceteaza de foarte multi ani impactul parintilor asupra dezvoltarii copilului.

Cu toate acestea, identificarea unei legaturi de tip cauza-efect intre actiunile specifice parintilor si comportamentul ulterior al copilului este dificil de stabilit.

Unii copii care cresc si se dezvolta in medii dramatice, dar diferite pot avea personalitati asemanatoare o lunga perioada de timp. In schimb, copiii care locuiesc in aceeasi casa si sunt crescuti in acelasi mediu pot dezvolta personalitati total diferite.

In pofida acestor provocari ale naturii, cercetatorii au identificat legaturi intre stilurile parentale si efectele acestor stiluri asupra dezvoltarii copiilor.

La inceputul anilor 1960, psihologul Diana Baumrind a efectuat un studiu in urma caruia a identificat 4 dimensiuni parentale:
– strategii de disciplinare
– protectie si ingrijire
– stiluri de comunicare
– asteptari la maturitate

Avand la baza aceste dimensiuni, aceasta a conchis ca majoritatea parintilor prezinta unul din urmatoarele 3 stiluri parentale. In 1983, psihologii Maccoby si Martin au adaugat un al patrulea stil parental.

Cele 4 stiluri parentale si impactul asupra dezvoltarii copilului:

1. Autoritar
Potrivit acestui stil parental, copiii trebuie sa urmeze cu strictete regulile stabilite de parinti. De regula, nerespectarea acestor reguli conduce la aplicarea unei pedepse. Rugat sa explice de ce a impus o anumita regula, parintele ar putea raspunde „Deoarece asa am spus eu.” Acesti parinti au asteptari majore de la copiii lor si nu sunt receptivi la necesitatile acestora.

Impact: Copiii sunt ascultatori si competenti, dar nu sunt fericiti si nici nu au incredere sau stima de stime.

2. Democratic
Asemanator stilului autoritar, parintii stabilesc reguli si traseaza repere pe care copilul ar trebuie sa le urmeze; insa in acest caz. parintii sunt mai receptivi la necesitatile copiilor lor, sunt dispusi sa le asculte nemultumirile si sa schimbe regulile si reperele impuse copilului.

Daca copilul nu satisface asteptarile parintilor, acestia sunt grijulii si iertatori, si mai putin interesati sa aplice o pedeapsa. Modelele disciplinare ale acestui stil parental sunt de sustinere si nu punitive; acestia sunt interesati ca copiii lor sa devin responsabili social, cooperativ si asertivi.

Impact: Acest stil parental are tendinta de a forma copiii fericiti, capabili si de succes.

3. Permisiv / Indulgent
Acest tip de parinti au putine asteptari din partea copiilor lor, motiv pentru care in rare cazuri se intampla ca acest tip de parinti sa isi disciplineze copilul. Potrivit lui Baumrind, parintii permisivi sunt mai receptivi la solicitarile copilului, nu impus un caracter matur si responsabil acestuia, si evita confruntarea. De regula, parintii indulgenti adopta statutul de prieten in fata copilului, si nu de parinte.

Impact: Adesea acest stil parental da nastere copiilor nefericiti, predispusi la probleme cu legea si cu slabe rezultate la scoala.

4. Indiferent
Acest stil parental se caracterizeaza prin lipsa asteptatilor, reactiilor si comunicarii in tot ceea ce are legatura cu copilul. Cu toate ca parintii satisfac nevoile de baza ale copilului, acestia, in general, sunt desprinsi in totalitate de tot ceea ce se intampla in viata copilului lor. In cazuri extreme, acest tip de parinti pot chiar respinge sau negliza necesitatilor copilului.

Impact: Ofera o slaba formare a copilului in toate domeniile vietii. Astfel, copiii crescuti sunt influenta acestui stil parental sunt: delasatori, iresponsabili, nu au stima de stine si nu sunt competenti profesional.

De ce difera stilurile parentale?
Stilurile parentale variaza in functie de cultura, personalizarea, numarul de membrii ai familiei, statutul socio-economic, educatia si religia parintilor.

Acestea sunt motivele din cauza carora stilul parental democratic, care contribuie la formarea copiilor fericiti, increzatori, intelegatori si comepetitivi, nu este adoptat in toate familiile, din toata lumea.

Distribuie acest articol