Sa ai incredere, este cel mai frumos cadou pentru a favoriza increderea – partea III

Intotdeauna cel mai indicat este sa-i redam copilului increderea. Sa nu-i spunem ca niciodata nu vom mai putea sa avem incredere in el sau orice alta formula de acelasi fel, caci asta il face sa isi piarda orice speranta de progres si il condamna.

Tot asa, atunci cand un copil nu actioneaza cum trebuie, mai bine sa-i descriem caracterul neplacut al actiunii sale in loc sa-i spunem ca este un copil rau “Ceea ce ai facut este inacceptabil” nu are aceeasi valoare negative cu “Esti rau!”

Aceasta formula il face pe copil sa se inchida intr-o atitudine neplacuta si sa-i confere o slabiciune pe termen lung. In general, este bine sa descriem comportamentul care ne displace in loc sa criticam copilul in mod direct cu fraze care contin pronumele “tu”.

Cel mai bun mijloc de a dezvolta increderea copilului este sa avem incredere in el si sa fim tot timpul “pe faza” in numele respectului pentru activitatea sa autonoma. Sa-i oferim oportunitati pentru a reusi, sa exprimam bucuria noastra pentru ce face, sa-i favorizam independenta fara a interveni prea mult, constituie mijloace de dezvoltare a stimei de sine. Copilul invata actionand, si nu ascultand ceea ce este invatat. Sa limitam interzicerile pregatind din timp mediul inconjurator favorabil. Sa luptam impotriva complexelor de inferioritate care se instaleaza in timpul copilariei si care pot dura o viata. Copilul care se simte iubit asa cum este el, are incredere in sine. Pentru a se simti bine in pielea lui trebuie sa se accepte chiar si atunci cand nu este perfect.Este nevoie sa recunoastem si noi ca nu putem fi placuti de toata lumea!

Distribuie acest articol