Sa ai incredere, este cel mai frumos cadou pentru a favoriza increderea – partea I
A iubi inseamna a avea incredere. Nu este necesar sa asezati foarte sus toate obiectele din casa (cu exceptia celor extrem de fragile sau de periculoase). Ar fi mai indicat sa-i aratam copilului aceste obiecte, explicandu-i la ce servesc, daca poate sa le foloseasca si, daca da, sa-i aratam simplu, cu gesturi precise, cum sa o faca. Acesta este un mod simplu de a-i spune copilului regulile casei si modul in care se folosesc anumite obiecte. Copilul apoi poate sa evolueze aici in deplina incredere si siguranta. Chiar intr-o dubla incredere : cea pe care o avem noi in el si cea pe care aceasta i-o produce, adica increderea in el insusi. Este mai linistitor asa, decat sa fii inchis intr-o zona lipsita de pericol, considerand ca restul casei si al lumii este o sursa de riscuri necugetate.
Folosirea tarcului poate fi de multe ori necesara – dar nu trebuie sa devina un obicei – este o solutie usoara si care ne ofera confort. Copilul pus intr-o cusca nu va face ceva rau, dar nici nu va invata ceva. A izola prea des sau prea mult timp copilul intr-un tarc, inseamna a-i spune in mod inconstient ca lumea este periculoasa, inaccesibila pentru el si ca el nu are acces la ea. In ceea ce ma priveste, nu am folosit tarcul pentru copilul meu si copilul nu a fost in pericol din aceasta cauza. Nici barierele de la scara nu trebuie sa ne impiedice sa ne lasam copiii sa exerseze sub supravegherea noastra. Este vorba despre o invatare necesara, care are nevoie de timp si care poate fi traita foarte natural, ca un joc, ca si cum am fi in parc intr-o structura de joc. Sa avem rabdare , sa insotim copilul pe scara, treapta dupa treapta, avandu-l tot sub ochi si fiind pregatiti sa-l prindem daca va fi nevoie, dar fara ca copilul sa isi dea seama de asta.
Mai indicat este sa le aratam copiilor de unde vin pericolele, sa le explicam cum sa le evite in loc sa-i protejam fara ca ei sa constientizeze asta (prize acoperite, colturile meselor joase protejate etc). Este vorba despre sensibilizarea asupra unui pericol avand, in acelasi timp, incredere in cel mic.