Sa cream pace in relatia cu copilul nostru

Insotind copilul in cresterea sa, educatorul cauta sa dea un exemplu de pace. Pacea este o arta care se invata de la o varsta frageda. Ea se tese intre fiinte, intre copii si adulti, intre frati si surori. A-l accepta pe celalalt si a-i recunoaste drepturile este un proces care incepe foarte devreme. Aceasta este conditia tolerantei: a considera ca noi toti suntem demni de respect, ca suntem asemanatori sau diferiti. Sa cream o ambianta afectuoasa si binevoitoare si asta inca de la inceputul vietii!

A respecta copilul inseamna si a comunica bine cu el, inseamna a-l asculta si a sti sa te faci ascultat. Recomand sa favorizam expresia sentimentelor si a emotiilor. Negarea sentimentelor cuiva scade stima de sine a acestora. Toate sentimentele sunt acceptabile, in schimb pot fi inacceptabile comportamentele. Atunci cand vrem sa-i vorbim unui copil despr eunul dintre comportamentele sale care ne deranjeaza, ar fi mai bine sa descriem faptele care ne jeneaza decat sa-l criticam. De exemplu, ar fi mai bine sa spui: “Ai pus pamant pe covor si asta ma deranjeaza”, decat sa zici :”Esti murdar! Uite cum arati!”

Atunci cand copilul are o problema trebuie sa-l ajutam sa verbalizeze ceea ce simte si, daca e posibil, sa-l ajutam sa gaseasca in el propriile solutii.

Distribuie acest articol