Astenia de primavara: cauze si simptome

Astenia de primavara este o tulburare speficica mai multor seturi de simptome fizice si psihologice asociate venirii primaverii. Aceasta se caracterizeaza printr-o stare generala de disconfort, insotita de ameteli si uneori chiar de lesin.

Cauzele care conduc la aparitia acestei tulburari sunt evidente – deoarece in timpul iernii organismul uman trebuie sa se adapteze la frig, invata sa consume esalonat resursele de energie, vitamine si minerale. Aceste resurse sunt pe sfarsite la inceputul primaverii, cand se instaleaza astenia de primavara.

Semnele asteniei de primavara

Simptomele asteniei de primavara variaza de la o crestere semnificativa a energiei la o stare de oboseala coplesitoare. In functie de persoana, astenia de primavara poate avea unul sau mai multe dintre urmatoarele semne:

1. Oboseala
Primavara, zilele devin mai lungi iar organismul isi regleaza nivelul hormonal eliberand o cantitate mai mare de endorfine, testosteron si estrogen. Aceasta schimbare pune o presiune deosebita asupra organismului, care raspunde cu un simptom de oboseala. Din nefericire, oboseala la randul ei determina stari de disconfort sau iritabilitate.

2. Insomnii sau din contra somnolenta

3. Cefalee

4. Palpitatii

5. Nervozitate

6. Tulburari de alimentatie – anorexie, bulimie, lipsa poftei de mancare

7. Depresie – tristete

6. Scaderea memoriei si comportament labil – semne fiziologice cauzate de eforturile de adaptare ale organismului la noile conditii meteorologice.

Cauzele asteniei de primavara

Desi cauzele asteniei de primavara nu sunt cunoscute cu exactitate, se considera ca un rol important in aparitia acestei tulburari il joaca dezechilibrul hormonal. Conform acestei teorii rezervele organismului de “hormonul fericirii”, serotonina, si “hormonul somnului”, melatonina, sunt cele care influenteaza metabolismul.

De asemenea, o alta explicatie este legata de regimul alimentar adoptat primavara comparativ cu cel de iarna. Astfel, in perioada rece exista o tendinta de a consuma mai multe calorii, grasimi si glucide, iar in perioada venirii primaverii, organismul necesita mai multe vitamine si proteine.

Un alt factor important este reprezentat de fluctuatiile de temperatura din timpul primaverii si implicatiile pe care le are asupra tensiunii arteriale (temperaturile cresc -> vasele de sange se dilata -> tensiunea arteriala scade).

Distribuie acest articol