Autoinvinuirea

Ceea ce eu numesc autoinvinuire este atunci cand te detesti, te consideri fara valoare si te simti ingrozitor de vinovat din vreun motiv pe care il consideri inacceptabil, ajungand sa dezaprobi nu numai ceea ce ai facut, ci si pe tine insuti ca fiinta umana.

Se pare ca ne este foarte greu sa tragem o linie de demarcatie intre comportamentul nostru si noi insine.

Pentru a depasi sentimentul de vinovatie si autoinvinuire este important sa realizam mental doua lucruri distincte: in primul rand, sa ne separam propria comportare de propria noastra persoana si in al doilea rand, sa ne iertam pe noi insine daca am facut ceva rau.

Cum separam actiunile noastre de noi insine?  In acelasi fel in care procedam cu alte persoane ( daca un copil iti sparge un vas de mare pret, cu siguranta vei regreta, dar nu vei trage concluzia ca acel copil este de nesuportat).

Cum  ne iertam pentru fapta pe care am comis-o, fara sa ne detestam pe noi insine? Cauza unui comportament eronat poate fi o deficienta, o ignoranta sau o stare de neliniste.

Daca reusesti sa-ti invingi autoinvinuirea, iti va fi mult mai usor sa tolerezi, fara resentimente, comportamentul altora. Un alt castig al depasirii sentimentului de vinovatie este capacitatea de a realiza si a pastra respectul de sine. De obicei, oamenii care nu se respecta ajung sa piarda respectul celorlalti fata de ei.

Distribuie acest articol