Depresia de Sarbatori

Sarbatorile sunt din nou o realitate si tot asa sunt si depresiile care vin cu ele.

Din fericire insa, totul tine in general de felul in care privim lucrurile.

Realitatea noastra este cea pe care ne-o construim prin propriile noastre ganduri si perceptii.

Pe parcursul anului, in zilele obisnuite, suntem angrenati in tot felul de activitati, suntem la munca 10-12 ore zilnic, ne uitam la  televizor, iesim cu prietenii la o bere sau un film si cotidianul se instaleaza confortabil zi-de-zi, seara-de-seara.

Vin insa, iata, sarbatorile de iarna, si asteptarile noastre devin brusc mai acute, altele decat in zilele comune din an iar asta uneori ne face sa ne asumam singuratatea, neimplinirile, esecurile pe care le-am tot ignorat si de care nu putem fugi.

Astfel, pe fondul unei vulnerabilitati sau pe fondul unor depresii preexistente, exista pericolul de a intra intr-o depresie agravata si a ne constientiza nefericirea.

Atunci cand ne urmarim  prietenii ducandu-se la cumparaturi de Craciun si cand acestia o fac cu familiile lor, cu copiii, cand isi viziteaza parintii, este foarte probabil sa experimentam un sentiment puternic de singuratate din cauza ca nu putem si noi face aceste lucruri.

Dar, familie pentru noi poate sa insemne si altceva; putem fi cu o persoana foarte apropiata de sufletul nostru si asta sa suplineasca o familie, ne putem concretiza propria noastra idee de familie si atunci ca intr-o oricare alta familie adevarata, meritam impreuna cu compania noastra sa ne oferim intreaga consideratie si daruire.

Oricat de greu ar fi trebuie sa nu uitam ca sarbatoarea Craciunului nu este una a belsugului, ci una a bucuriei. Toata agitatia cumparaturilor si a pregatirilor, nevoia de a produce si  de a consuma mancare,cadouri, mersul la petreceri…Nu acesta este adevaratul spirit al sarbatorilor.

Important e sa cream o atmosfera de confort psihic pentru noi insine (si eventuala noastra companie daca ea exista) tinand cont de faptul ca lucrurile si faptele marunte ne imbogatesc viata.

Trebuie sa gasim in noi, oricat de tristi si deprimati am fi, capacitatea de a ajuta pe cineva care are mai multa nevoie decat noi. Exista o placere a daruirii altruiste si asta ne poate da un mare sentiment de implinire.

Sarbatorile de iarna reprezinta si momentul bilantului de sfarsit de an in urma caruia ne calculam reusitele si nereusitele, realizarile si nerealizarile.

E bine sa ne facem  o lista cu doua coloane in care sa notam lucrurile pe care le consideram a fi pentru noi cu plus si cu minus in anul care tocmai se incheie. Daca sunt sanse sa consideram mai multe lucruri cu minus decat cu plus, le putem reciti pe cele cu plus si ne putem bucura de ele pentru ca sunt implinirile noastre si ne putem pe urma acorda  timpul necesar rezolvarii celor cu minus in anul ce urmeaza.

Merita precizat faptul ca e de preferat sa nu ne fixam scopuri prea inalte (nerealiste), incat daca nu se indeplinesc exista riscul de a sa fi dezamagiti. Secretul este sa ne propunem pasi marunti in realizarea dorintelor noastre si sa le parcurgem cu rabdare si atentie, astfel sporindu-ne sansele de reusita.

Pentru vizualizare sa consideram urmatorul exemplu: ne propunem sa urcam scarile pana la etajul 10 al unui bloc.

Pentru asta trebuie sa urcam etaj cu etaj, cu rabdare si atentie, iar daca pe parcursul drumului apar obstacole, le rezolvam, acordandu-ne atata timp cat  este necesar pentru aceasta si apoi ne continuam drumul. Pentru ca, sa nu uitam, ideea nu este sa ajungem sus  cat mai repede, ci sa ajungem. (acesta a fost obiectivul nostru initial).

Este de preferat sa nu consideram singuratatea ca  fiind un dezastru. De fapt este o ocazie perfecta sa ne cunoastem pe sine insine ceva mai bine. Putem sa o consideram chiar o experienta, fiindca nu e decat o situatie de moment.

Uneori e chiar de preferat sa nu incercam sa alungam starea de tristete care ne copleseste ci chiar sa o traim in forma ei actuala, pentru ca ea ne poate invata propriile noastre limite, ne poate ajuta sa gasesim in noi resursele de care avem nevoie pentru a o depasi.

E cunoscut faptul ca in calitatea noastra de oamenii, suntem inzestrati in interior  cu fiecare trasatura impreuna cu opusul ei polar: dragoste si ura, curaj si frica, tristete si bucurie, bun si rau… Sunt toate ale noastre si toate fac parte din noi.  Sa le acceptam deopotriva, pentru ca ele ne fac sa fim un intreg!

Recomandari si sugestii:

 

Nimic din ceea ce vi se intampla nu este nemaiauzit sau anormal.

Vorbiti cu cineva (din familie sau prieten apropiat).

Sa cereti ajutor  este semn de putere, nu de slabiciune.

Daca aveti simptome care va ingrijoreaza, vorbiti cu un psiholog specialist.

Distribuie acest articol