Furia

Furia este o stare emotionala frecventa, pe care o cunoaste, practic, oricine. Ea apare in urma ideilor irationale de genul : “E ingrozitor daca nu obtin tot ceea ce-mi doresc“, “Oamenii rai trebuie trasi la raspundere si pedepsiti aspru pentru ca ma frustreaza“. Aceasta asociatie de idei duce la amaraciune, resentimente, ura, agresivitate si cu siguranta, la furie.

Furia ne-o provocam noi insine si nu altcineva. Din pacate, o persoana furioasa isi concepe propria dorinta nu ca o preferinta, nu ca ceva ce i-ar face placere, ci ca o necesitate, ca o pretentie si o revendicare.

Daca iti convertesti dorintele in pretentii si nu obtii ceea ce pretinzi, consecinta va fi furia. Daca, insa, iti mentii dorintele la nivelul de simple dorinte, eventuala lor neimplinire se va solda numai cu o dezamagire sau cu un regret.

Daca fie si pentru scurt timp, staruim in a considera obligatorie implinirea dorintelor noastre, socotind ca trebuie sa primim totul pentru ca dreptatea este de partea noastra, atunci dorintele firesti le transformam in cerinte nevrotice, si vom suferi din cauza acestei emotii nevrotice.

Exista o exceptie de la regula conform careia furia este, intotdeauna, nevrotica. Se refera la cazul in care ceva ne infurie atat de tare incat suntem nevoiti sa luptam ca si atunci cand viata ne este in pericol (salvarea propriei vieti sau a altuia).

Distribuie acest articol