Parintii toxici – partea IV

Parintele care rasfata si isi admira excesiv copilul ca face din el un veritabil domn Goe, comportandu-se excesiv de tolerant in orice situatie in care ar fi de dorit sa puna o limita copilului, neaplicand nici macar o autoritate primara nici macar pentru protectia copilului de actiunile proprii periculoase (pentru el sau altii). Acest copil intre un an si cinci ani isi va lovi parintele cand nu i se va da ce cere si parintele in loc sa ii interzica acest comportament agresiv, va rade si ii va face pe plc pana la urma.

 

Parintii hiperpermisivi gandesc si simt in locul copilului fara sa ii lase sansa acestuia sa invete sa gandeasca de fapt si sa simta, nu isi responsabilizeaza copilul, nu il lasa sa faca nimic din ceea ce ar putea face la varsta sa. Am vazut in cabinet copii de cinci ani care nu mananca singuri, nu dorm singuri, nu ajuta in casa, nu se spala singuri, nu se imbraca singuri pentru ca nu au fost lasati de catre parintii lor. Acesti copii ajung niste mari neajutorati. Orice dorinta a copilului este indeplinita. Nu il vor invata niciodata sa fie pregatit pentru provocarile vietii, nu va coopera, va fi agresiv cu cei din jur si intolerant.

Nu isi va lasa copilul sa isi asume consecintele actelor sale, sa isi asume esecurile, va minimaliza vreo fapta nesabuita facuta de copil privandu-l de responsbilitate si platind el daunele. Parintele nu constientizeaza ca dorintele copilului nu sunt similare cu nevoile, si ca cel mic are nevoie cu adevarat sa i se indeplineasca nevoile, nu dorintele. Acest copil nu depaseste nici la varsta adulta, stadiul de dezvoltare intre unu si trei ani cand El este “regele”

Pentru acest parinte a iubi inseamna a oferi totul pe tava copilului lui. Valorizarea pe care o da parintele nu este reala, creandu-i copilului un sine fals si gaunos, o pseudo atotputernicie, un complex de superioritate care nu-l va ajuta in viata, deoarece viata il va frustra inzecit. Il pregateste pe copil, in aceasta maniera, pentru esec sigur, neoferind limitele benefice educatiei.

 

Acest parinte transmite copilului mesajul :” nu creste si nu ma parasi”, “indeplineste-mi in continuare nevoia meade a ma ocupa de tine”, “nu te apropia de altii”

Distribuie acest articol